Haziran 2022 Adana-Antakya

Evsahibi

Bülent Paksoy

Katılanlar:

Erhan Altunel
Mehmet Arda
Bilge Cankorel
Ali Canlı
Mehmet Ceritoğlu
Pamir Çetin Artam
Nesim Esinli
Mehmet Ali İnce
Rüştü İzmen
Ara İzmitli
Haluk Kaptanoğlu
Zeki Karakimseli
Sertan Özan
Ahmet Özbek
Tomruk Özden
Murat Sağmanlı
Ahmet Suberk
Ahmet Tarhan
Mehmet Türkel (telefonla)

Fotoğraf ve videolar
(katkıda bulunanlar: Sertan, Mehmet Arda)

Bülent Paksoy arkadaşımız, 2017 yılında yaptığı kebap-gezme-kültür davetini 2022'de tekrarladı.

Paksoylarda
İlk iş olarak 6 Haziran sabahı Adana Havaalanına ulaşan iki grup arkadaşını otobüsle alarak muhteşem evine götürdü. Orada, güzel eşi Gülru'nun herşeyle ilgilenen misafisperverliği duruma hakim oldu. Daha sonra vasıl olanlarla birlikte "yok yok" tarzında bir kahvaltıya oturuldu.

Adana-Antalya yolu
Hem karnı hem de gözü doyan arkadaşlarımız, ayakları geri geri giderek otobüse doluştular. İstikamet: Antakya.

Antakya Arkeoloji Müzesi
Antakya'ya varışta ilk durak Antakya Arkeoloji Müzesi oldu.

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi
Bazı hassasiyetler göz önüne alınarak bazı arkadaşlarımıza haber verilmeden, ilginç bir müze ziyareti yapıldı.

Akşam
Otele yerleşildi ve istirahat sonrası yemeğe doğru hareket edildi.

Necmi Asfuroglu Arkeoloji Müzesi
Sabah, otelin tepesindeki kahvaltıdan sonra en alt kata inince müzeye girmiş olduk. Girişimci Necmi Asfuroglu bol sahipli arsayı alınca bir Hilton oteli yapmak istemiş. Hilton, ilkeleri gereği alt kat istemiş. Antakya'da bu istenmezmiş, çünkü kazınca alttan tarih çıkması muhtemel; o zaman da uğraş da uğraş. Onun için en iyisi üstüne çıkarak tarihi alta iyice gömmek. Neyse, Asfuroğlu razı olup kazmaya başlayınca bir mozaik tarlasına çatmışlar. Sonunda, mozaikler arasında buldukları yerlere sütun çakmışlar. Üzerlerine de konteyner oturtup, onları da oda yapmışlar. Hikayesini Asfuroğlu ailesi ve projede çalışanlar anlatıyor.

Müze gezisinden sonra otelden çıkış yapıp otobüsümüze doluştuk. İlk hedefimiz, İsa^ya inananların kendilerine ilk kez Hristiyan dedikleri Antakya'nın, ibadet için kullanılan ilk mağarası ya da mağara kilisesi olan St. Pierre Kilisesi.

Artık Hatay'ın Antakya'sından ayrılıp Samandağına yöneliyoruz. Akıllı bazılarımız tırmanacağımız dağın eteğine park eden otobüste kalıyor. Geri kalanlar tolda fire vere vere tırmanıyorlar. İnat edenler Vespasianus Titus Tüneli'ne ulaşıyor. 130 metrelik bölümü kapalı olan 1400 metre uzunluğundaki bu su yönlendirme kanalı, dağdan inen suların taşkın halinde aşağıdaki limana zarar vermemesi amacıyla Bizans imparatoru Vespasian, oğlu Titus ve diğerleri tarafından 1. -2. yüzyıllarda yapılmış.

Tünelin hemen yanındaki Beşikli Mağara / kaya mezarlarına geçiyoruz. Son gezi alanı olarak, tek / son Ermeni yerleşim alanı olan Vakıflı köyüne uğruyoruz. 

....

Katılanlar, katkıda bulunanlar

Antakya'dan görüntüler

 

 



Filiz toplantıları